Jouw sollicitatiebrief: wat vermeld je wel en niet?

Terug naar overzicht

Als je solliciteert naar jouw droombaan wil je er zeker van zijn dat je een goede brief verstuurt. Je kon al eerder onze tips lezen voor het opstellen van een overtuigend cv. In dit blog lees je meer over het schrijven van een goede sollicitatiebrief, zodat je de kans op een uitnodiging tot gesprek vergroot!

Do’s voor jouw sollicitatiebrief:

 • Elke functie waar je op solliciteert, is anders. Zorg er dus voor dat je, net zoals je cv, je sollicitatiebrief aanpast aan de functie waar je op solliciteert. Gebruik de juiste aanhef en controleer nog eens of je de contactpersoon en bedrijfsnaam wel juist hebt gespeld.
 • Vraagt het bedrijf bepaalde competenties of benodigde ervaringen? Noem een paar voorbeelden waaruit blijkt dat jij de juiste competenties bezit. Beschrijf kort en bondig waaruit blijkt dat jij resultaatgericht/creatief/analytisch bent aangelegd. Let op: het letterlijk overnemen van het lijstje functie-eisen is een don’t! Wees een beetje creatief en gebruik synoniemen en voorbeelden.
 • Wat er écht in je sollicitatiebrief moet staan: wie ben je, waarom ben jij geschikt voor de functie en waarom wil jij juist bij dit bedrijf werken? Waarom ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en wat denk je bij het bedrijf te vinden?
 • Gebruik een positieve toon! “Ondanks het feit dat ik geen passende opleiding heb gevolgd…” is een échte no-go: hiermee maak je een afwijzing wel heel gemakkelijk.  Vermeld waarom je wél geschikt bent voor de functie en laat je enthousiasme de boventoon voeren. Waarschijnlijk beschik je over de juiste eigenschappen of heb je veel affiniteit met het bedrijf.
 • Besteed aandacht aan de opmaak van je brief: gebruik alinea’s en gebruik hetzelfde lettertype als in je cv.
 • Word je afgewezen? Vraag altijd waarom: dan kun je daar rekening mee houden met volgende sollicitaties.

Dont's

 • De eerste en misschien wel belangrijkste tip: géén spelfouten. Is schrijven niet je sterkste kant? Vraag iemand anders dan om hulp en laat je brief nalezen.
 • Gebruik geen standaard brief die je voor elke vacature gebruikt: geen enkel bedrijf wordt enthousiast van een onpersoonlijke brief waarin geen aandacht is gestoken.
 • Houd jij juist wel van schrijven? Creatief zijn in je bewoordingen is leuk, maar je sollicitatiebrief is geen autobiografie of roman. Je brief is niet het juiste medium om uit te weiden over waar je bent geboren, je gezinssituatie of je (voor de functie niet revelante) hobby’s.
 • Wees overtuigend, maar overdrijf niet! Het klinkt logisch, maar gebeurt helaas toch vaak: competenties of eigenschappen vermelden die je niet bezit is echt not done. Blijf dicht bij jezelf, zo voorkom je verkeerde verwachtingen of een verkeerde match.
 • Een motivatiebrief is een mooie gelegenheid om meer van jezelf te laten zien: een brief van 100 woorden is dan echt te kort. Probeer je brief echter ook niet langer dan één A4 te maken.
 • Je sollicitatiebrief is een toevoeging op je cv, geen kopie. Niet alles uit je cv hoeft letterlijk overgenomen te worden. Op enkele zaken – zoals je meest recente werkervaring of een relevante cursus of opleiding - kun je in je brief wat dieper ingaan.

Wil je meer carrièretips ontvangen? Benieuwd naar meer advies over solliciteren? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Vergeet deBanenSite ook niet te liken op Facebook, Twitter of Instagram voor tips, nieuwtjes en updates.