Tips en tricks: SEO optimalisatie van uw vacaturetekst

Terug naar overzicht
Trekt u de verkeerde sollicitanten aan? Valt het aantal reacties op uw vacature tegen? Moeite met het aantrekken van de juiste doelgroep? Grote kans dat het aan uw vacaturetekst ligt. deBanenSite biedt een aantal handige, simpele tips hoe u deze voor Google/SEO én voor uw potentiële sollicitant kunt optimaliseren. Zo vindt u uw ideale werknemer gegarandeerd! Benieuwd? Lees hier meer over het schrijven van een sterke vacaturetekst voor deBanenSite.nl.

Vóór u begint

Bedenk vooraf goed wat uw belangrijkste tref- en zoekwoorden zijn. Waar wilt u op gevonden worden, en belangrijker: waar zoekt uw ideale sollicitant naar? Houd daarbij uw doel in acht: een geschikte kandidaat vinden. Vind dus een balans tussen een SEO geoptimaliseerde en enthousiasmerende vacaturetekst. Kwaliteit staat bij Google voorop – en dit zou dus ook uw prioriteit moeten zijn bij het schrijven van een vacaturetekst.

Het begin: de vacaturetitel

Nu u de gewenste zoekwoorden verzameld heeft, kunt u van start! De juiste medewerker vinden begint uiteraard met een heldere functietitel. De titel is het eerste wat de websitebezoeker ziet: een vereiste voor verder klikken is dus een omvattende kop die een duidelijke weergave is van wat de functie inhoudt.

Het intro van uw vacaturetekst

Het intro is een samenvatting van wat uw organisatie doet en wie u zoekt. Waarover beschikt de ideale werknemer? De titel en het intro geven vaak de doorslag of de lezer reageert of niet, schrijf dus een duidelijke en aantrekkelijke tekst. Zorg ervoor dat het intro niet te kort én niet te lang is, houd ongeveer een maximum van 100 woorden aan.

 • SEO tip 1: Google geeft een hogere waarde aan zoekwoorden die hoog in de tekst staan. De belangrijkste zoekwoorden vermeldt u dus in het intro. Probeer hierin wel een balans te vinden tussen een effectieve SEO tekst en een leesbare tekst voor de lezer: gooi uw tekst niet vol met enkel losse trefwoorden. Overdrijf niet en blijf helder en duidelijk.
 • SEO tip 2: Tips voor trefwoorden die onmisbaar zijn in het intro: parttime, fulltime (deeltijd/voltijd), functienaam, bedrijfsnaam en standplaats.
 • SEO tip 3: Plaats uw belangrijkste zoekwoorden vetgedrukt, zoals de woorden ‘vacature’, uw standplaats of regio en de functienaam. Let op dat u ook hierin niet overdrijft om een chaotische tekst te voorkomen. U wilt in eerste plaats de juiste sollicitanten aantrekken. Een vacaturetekst die uitsluitend geschreven is met het oog op de zoekmachine is rommelig en werkt averechts!

De vacaturetekst: informeer én enthousiasmeer!

In de vacaturetekst omschrijft u de functie en uw bedrijf nauwkeuriger. Vergeet in elk geval de volgende onderdelen niet: een duidelijke functieomschrijving, de gevraagde functie-eisen, wat u te bieden heeft, en een kort maar krachtige omschrijving van uw bedrijf. Welke competenties zijn onmisbaar? Wees concreet in de functieomschrijving: hierdoor verkleint u de kans op de verkeerde respons. Vergeet ook belangrijke praktische zaken niet te vermelden. Denk daarbij aan het aantal uren, of het om een tijdelijke of vaste baan gaat, of het een vaste standplaats betreft of niet – en niet geheel onbelangrijk: wat heeft uw bedrijf te bieden?

Wat biedt u?

Uit onderzoek van hoogleraar David Jones van de Universiteit van Vermont, gepubliceerd in het Amerikaanse blad Fast Company, is namelijk gebleken dat vacatureteksten die voornamelijk draaien op wat het bedrijf aanbiedt, wel drie keer meer respons genereren dan vacatures die gefocust zijn op met name functie-eisen. Én, zo blijkt uit het onderzoek, blijken degenen die op een dergelijke vacature reageren, vaak ook beter bij het bedrijf te passen. Noem bijvoorbeeld: aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden, een ruim salaris, of beschrijf de sfeer op de werkvloer. Belangrijk is daarbij: overdrijf niet en wees eerlijk om verkeerde verwachtingen te voorkomen.

 • SEO tip 4: een te korte tekst doet de vacature te kort. U wilt voorkomen dat de potentiële sollicitant afhaakt wegens een onvolledige tekst. Een te lange tekst is echter saai en onaantrekkelijk. Google stelt geen harde eisen aan een minimum of maximum aantal woorden, maar voor de leesbaarheid is een tekst tussen 300 en 400 woorden prima.

Meer tips voor een optimale online vindbaarheid én betere leesbaarheid

 • Zorg voor een grammaticaal correcte tekst en laat deze indien nodig eens nalezen. Spelfouten zijn uit den boze!
 • Gebruik opsommingen (bullet points);
 • Werk met grote en kleinere tussenkoppen (headers), waarvan één grote kop (H1) en meerdere kleinere tussenkopjes (H2 en H3);
 • Gebruik combinaties van trefwoorden in uw tussenkoppen, bijvoorbeeld “vacature + functienaam”;
 • Herhaal de zoekwoorden combinaties zo nu en dan verder in de tekst, maar overdrijf niet;
 • Maak enkele trefwoorden in de tekst vetgedrukt;
 • Gebruik synoniemen: wissel in uw tekst bijvoorbeeld 'manager' af met 'leidinggevende', 'monteur' met 'technicus', 'pro-actief' met 'daadkrachtig' enzovoorts. Laat uw creatieve en zakelijke geest de vrije loop!
 • Heeft u de vacature al eens eerder geplaatst? Kopieer de tekst nooit, maar zorg voor unieke content. Pas bijvoorbeeld zinnen aan of verwissel ze en gebruik synoniemen;
 • Gebruik een actieve schrijfstijl. Vermijd: “wij zijn op zoek naar...” maar gebruik: “wij zoeken een...” en in plaats van: “er worden aantrekkelijke voorwaarden geboden” kunt u “wij bieden je aantrekkelijke voorwaarden” gebruiken. Deze details maken een groot verschil!
 • Personaliseer uw vacaturetekst door middel van een logo of afbeelding. deBanenSite kan ook een plattegrond via Google Maps of YouTube-video in de tekst integreren door middel van een zogenoemd IFrame;
 • Een groot deel van uw doelgroep is hoogstwaarschijnlijk op social media te vinden. deBanenSite.nl zorgt er graag voor dat uw vacature bij de juiste doelgroep terecht komt, en kan deze desgewenst extra onder de aandacht brengen via bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook of Twitter.

Komt u er niet uit? deBanenSite helpt!

deBanenSite.nl houdt voor u de statistieken van uw vacature bij: hoe vaak deze is bekeken en hoe vaak er is gesolliciteerd? Hiervan wordt u uiteraard op de hoogte gehouden. Wilt u hulp bij het schrijven van een aantrekkelijke vacaturetekst? Bent u geïnteresseerd naar de mogelijkheden voor het plaatsen van een vacature? deBanenSite helpt u graag. Neem daarvoor contact op via telefoonnummer 072-5744544 of stuur een e-mail naar sales@debanensite.nl