Dresscode: welke kleding draag je naar een sollicitatiegesprek?

Terug naar overzicht

Als je een goede indruk wilt maken op je gesprekspartner, ben je behalve goed voorbereid, ook representatief. Met deze tips zie je er verzorgd en netjes uit, zodat je in ieder geval een goede eerste indruk maakt!

Ten eerste: bekijk goed de website van het bedrijf, en kijk of je kunt achterhalen wat de bedrijfscultuur is. Misschien staan er foto’s van het personeel op de website, dan kun je kijken hoe anderen zich kleden en jouw kleding daarop aanpassen. Maar zorg er altijd voor dat je wel jezelf blijft. Bovendien hoeft kleding helemaal niet duur te zijn: als het schoon, niet kapot is, netjes is en goed past, maakt het niet echt uit waar je het vandaan hebt gehaald.

Underdressed of overdressed?

Bedenk goed welke kleding bij de functie en het bedrijf past. Bij een bank kun je ervan uitgaan dat je je formeler dient te kleden dan bij een jong, startend bedrijf. Denk vooral logisch na: in een (mantel)pak verschijnen voor een functie als redacteur is helemaal niet de bedoeling, terwijl je maar beter niet in een spijkerbroek kunt komen als je als secretaresse of directie-assistent solliciteert. Je kunt beter overdressed zijn dan underdressed: het laat in ieder geval zien dat je moeite hebt gedaan en een goede indruk belangrijk vindt.

Pak of niet?

Solliciteer je op een formele functie als bijvoorbeeld manager, juridisch medewerker,  accountant, consulent of adviseur, dan kun je een pak dragen. Is het een jong, informeel bedrijf? Dan kun je ook een nette (spijker)broek dragen met goede schoenen en een mooi, effen overhemd. Zorg ervoor dat je het pak goed past: je slaat een flater met een te groot of te klein pak. Als vrouw kun je kiezen voor een kokerrok (met panty) of nette broek, een mooie blouse en pumps, of een mooie effen jurk tot de knie met eventueel een blazer, panty en laarsjes met een hak.

Kleuren

Hoewel je best een stukje persoonlijkheid mag laten zien, is het het veiligste om voor donkere kleuren zoals donkergrijs, -blauw of zwart te dragen in plaats van uitgesproken kleuren zoals rood, roze of oranje. Je kunt wel spelen met accessoires: een gekleurd sieraad bij een witte blouse, of een gekleurde stropdas bij een effen overhemd.

Zorg er voor dat je dicht bij jezelf blijft en toch aansluit bij het bedrijf. Is een mantelpak echt niet jouw ding? Kies dan gewoon voor een mooie rok met een effen blouse. Past de dresscode van het bedrijf helemaal niet bij jouw stijl? Dan moet je de overweging maken of je bereid bent om elke dag iets aan te trekken waar je je niet prettig in voelt.

Wil je meer tips ontvangen over sollicitaties en carrière? Volg deBanenSite.nl dan op FacebookTwitter en Instagram., waar je op de hoogte blijft van alle laatste nieuwtjes.