Perfect cv om jouw droombaan te krijgen

Terug naar overzicht

Een perfect cv is belangrijk. Een werkgever leest eerst je cv en dan pas je motivatiebrief. Zo ziet een perfect cv eruit:  

Perfect cv de meest voorkomende volgorde

1. Persoonlijke gegevens

Begin met het vermelden van je persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer, e-mailadres, rijbewijs en woonplaats). De keuze om naast deze gegevens een foto te plaatsen is aan jou. Ons advies is om alleen een foto te plaatsen als het een meerwaarde voor je perfecte cv is. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of representativiteit belangrijk is bij jouw functie.

2. Profielschets 

Beschrijf in een korte samenvatting wie je bent, waar je goed in bent en wat jouw ideale baan is. Dit is de ideale kans om de aandacht van de headhunter te krijgen. Om een perfect cv te creëren vermeld je altijd vergelijkbare kenmerken van jouwzelf die in de vacaturetekst opgesomd zijn. De headhunter kan zo sneller matchen. Pas wel op dat je niet de dooddoeners gebruikt, zoals doorzetter of creatief. Geef voorbeelden om te laten zien waaruit dat blijkt.

3. Werkervaring

Hierbij geldt ook; recenter is interessanter (chronologische volgorde). Vermeld waar je hebt gewerkt (naam en plaats), in welke periode en de functie. Deze opsomming is tegenwoordig voor een perfect cv niet genoeg meer. Voor een perfect cv beschrijf je jouw verantwoordelijkheden en de successen die je hebt behaald, bijvoorbeeld welk percentage van de targets jij hebt behaald.

4. Opleidingen

Presenteer je opleiding in chronologische volgorde (van nu naar vroeger). Start met het vermelden van welke opleiding je hebt gevolgd, de naam van de school en in welke periode. Om een perfect cv te bouwen, is het van belang om je onderscheidingen aan te geven. Denk aan prijzen die je hebt gewonnen, bijzondere projecten of een hoge GPA.

5. Talen

Vraag je jezelf af of talenkennis nodig is als er niet specifiek om wordt gevraagd? Op een perfect cv noteer je altijd je talen. Een andere taal kan altijd van pas komen. Presenteer je talenkennis op een overzichtelijke manier, bijvoorbeeld in een tabel waarbij je bij elke taal het niveau van mondelinge en schriftelijke communicatie aangeeft. Overdrijf je talenkennis niet, want de kans bestaat dat je tijdens je sollicitatieprocedure wordt getoetst. 

6. Overige activiteiten en interesses

Bij de overige activiteiten vermeld je jouw vaardigheden wat je verder nergens kwijt kunt, zoals vrijwilligerswerk, hobby’s en computervaardigheden. Zorg er wel voor dat het een toegevoegde waarde is voor jouw perfecte cv. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of een standaardhobby, zoals lezen een toegevoegde waarde is. Literaire thrillers zeggen bijvoorbeeld veel meer!

Nu je het perfecte cv hebt, is het tijd om te solliciteren. Check onze andere blogs of begin met solliciteren.