55+ en werkloos? Lees onze sollicitatietips

Terug naar overzicht

Niet lang geleden plaatsten wij een blog voor startende sollicitanten: hoe vergroot je, ondanks een gebrek aan werkervaring, toch de kans op een baan? Maar: wat als je juist heel veel werkervaring hebt en je toch geen baan kunt vinden? Iemand afwijzen wegens leeftijd gebeurt, hoewel verboden wegens discriminatie, helaas nog elke dag. In deze blog lees je meer tips hoe je als werkloze senior of 55+-er gemotiveerd blijft en hoe je de kans op een sollicitatiegesprek vergroot.

Hoe moeilijk ook: blijf positief

Een groot gedeelte van de werkloze 55-plussers vindt solliciteren een verplichting. Logischerwijs komt er dan weinig enthousiasme en motivatie bij kijken. Dit is begrijpelijk als je je hele leven hebt gewerkt, maar zal je ook niet aan een nieuwe baan helpen. Probeer je moed echter niet te verliezen en blijf overtuigd van jouw kwaliteiten en voordelen. Eerder schreven we ook een blog over positief blijven als je werkloos bent.

Wat zijn jouw sterke punten?

Als 50-plusser heb je namelijk veel pluspunten: je hebt kennis van zaken, hebt genoeg ervaring, bent juist niet geneigd om het bedrijf snel te verlaten (in tegenstelling tot veel jongeren). Bovendien heb je als 55-plusser meer levenservaring én mensenkennis. Dit zijn allerlei punten die je in je sollicitatiebrief kunt vermelden. Maar, hoe overtuig je de werkgever van jouw gelijk? Hoewel ook wij helaas niet de sleutel tot succes hebben, heb je wellicht iets aan onderstaande tips.

Netwerk

Hoewel veel vacatures worden ingevuld via vacaturesites, doe je er ook goed aan om jouw netwerk te gebruiken. Waarschijnlijk heb je al een mooi netwerk op kunnen bouwen in je carrière. Vraag mensen om je heen om je op de hoogte te stellen als zij een vacature in jouw vakgebied tegenkomen. Het voordeel hierbij is, dat je vaak ook de een van de eerste bent die reageert! Probeer ook om goed contact te houden met ex-collega’s: zij kunnen je wellicht weer eens voordragen.

Kennis en ervaring inzetten

Vermeld niet in jouw motivatiebrief dat je een ‘senior’ of 55-plusser bent; dit leest je toekomstige werkgever wel in jouw persoonlijk cv. Geef in jouw sollicitatiebrief bijvoorbeeld wél aan dat je graag de kennis en ervaring die je hebt opgedaan, wilt inzetten in de functie. Licht toe welke competenties je in de jaren hebt opgedaan en hoe je deze kunt gebruiken in de functie. Benadruk de voordelen van jouw werkervaring. Je bent flexibel inzetbaar, functioneert uitstekend in een team en kunt dankzij jouw kennis en ervaring ook de jongere medewerkers in het bedrijf helpen. Maak het de werkgever zo makkelijk mogelijk door jouw pluspunten kant en klaar voor te schotelen. Nogmaals: dit is uiteraard geen garantie, maar het werkt in ieder geval in je voordeel!

Geen reactie?

Heb je geen bevestiging gehad van jouw sollicitatie? Heb je na een tijdje nog niets gehoord? Bel het bedrijf gerust. Vraag of jouw sollicitatiebrief en cv in goede orde zijn ontvangen en wanneer je een reactie kan verwachten. Het zorgt er in ieder geval dat de werkgever je naam onthoudt.

Job alerts

Meld je aan voor een job-alert. Op deBanenSite.nl doe je dit zo: zodra je op een vacature zoekt, verschijnt er een pop-up. Hiermee kun je instellen dat je, zodra er een baan in jouw vakgebied vrijkomt, een e-mail krijgt. Je kunt zelf de afstand en functietitel kiezen waarvoor je alerts krijgt.

Open sollicitatiebrieven sturen

Stuur zo nu en dan een open sollicitatiebrief naar bedrijven die je interessant lijken. Hoe je het beste een sollicitatiebrief kunt schrijven? Dat lees je in de blog ‘Jouw sollicitatiebrief: wat vermeld je wel en niet.

Sollicitatietraining

De kans is groot dat je een tijdje niet gesolliciteerd hebt. Meld je aan voor een sollicitatie- of presentatietraining: hierdoor blijf je op de hoogte van sollicitatietechnieken. Vraag een gesprek aan met een loopbaanadviseur of coach van het UWV en leg uit wat je graag zou willen leren. Je laat je hierbij in ieder geval van je goede kant zien!

Wil je meer advies ontvangen over solliciteren? Volg onze blog dan op deBanenSite.nl, waar je regelmatig nieuwe tips vindt als je zoekt naar een nieuwe baan. Via onze sociale media kanalen FacebookTwitter en Instagram blijf je ook op de hoogte van de laatste blogs en nieuwtjes!