Voorkom deze sollicitatieblunders

Terug naar overzicht

Heb je een baan op het oog? Dé vacature van je dromen gezien? Je kunt in onze blog allerlei tips vinden voor het vergroten van jouw kansen. Lees ook vooral deze blunders om te voorkomen dat jij ze ook maakt. Vergroot de kansen op een baan en bereid je dus goed voor!

1. Spelfouten in je sollicitatiebrief

Een voor de hand liggende: zorg voor een grammaticaal correcte brief. Zorg voor een juiste aanhef (kijk goed of je de brief naar een man of vrouw moet richten), een brief met een goede opbouw, met de juiste leestekens en zonder spelfouten. Laat je brief eens nalezen om te voorkomen dat je een flater slaat.

2. Niet voorbereid zijn

Een vaag idee hebben over wat het bedrijf nu eigenlijk doet of wat de functie precies inhoudt: het is not done - zowel in je brief als in het gesprek. Zorg voor een goede motivatie die aansluit bij het bedrijf, anders kun je die functie wel op je buik schrijven.

3. Te laat komen op het gesprek – of op de verkeerde dag!

Probeer zo’n 10-15 minuten voor het gesprek aanwezig te zijn, zodat je nog naar het toilet kunt als je erg vroeg bent. Calculeer eventuele files of wegwerkzaamheden in en houd rekening met uitvallende bussen of treinen. Zet ook altijd de datum van het gesprek gelijk in je agenda, zodat je het niet vergeet. Wordt de afspraak verzet? Haal de oude datum dan uit je agenda om te voorkomen dat je op de verkeerde dag komt.

4. Schrijf de naam op van je gesprekspartner

Word je gebeld door het bedrijf dat je op gesprek mag komen? Vraag altijd met wie je het gesprek hebt, of nog beter: of diegene het op de mail kan zetten ter bevestiging. Gênant als je op gesprek komt en je weet niet meer met wie je het gesprek hebt. Of: je zegt de verkeerde naam, ‘de heer’ in plaats van ‘mevrouw’, et cetera. Noteer dus altijd de gegevens van je gesprekspartner!

5. Kapotte, vieze of ongepaste kleding

Hier hoeven we geen woorden meer aan vuil te maken. Een verzorgd uiterlijk is zeer belangrijk als je een goede indruk wilt maken. Een wit overhemd met rode tomatensausvlek, kapotte schoenen of een broek vol honden- of kattenhaar: no go! Net als ongewassen haar, vieze nagels of vervelende geurtjes.

6. Liegen – of juist teveel zeggen

Ga niet bluffen over dingen die je nooit hebt gedaan of personen die je nooit hebt ontmoet. Lieg niet over verantwoordelijkheden die je nooit hebt gehad. Vertel ook weer niet teveel: als je het niet naar je zin had in je vorige baan of niet op kon schieten met je manager – dan houd je dit voor jezelf. Geef simpelweg alleen antwoord op de vragen die gesteld worden.

Wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Of wil je weten wat voor vragen je zelf kunt stellen? Houd dan de blog van deBanenSite.nl in de gaten, waar je nog veel meer sollicitatietips kunt verwachten. Via onze sociale media kanalen FacebookTwitter en Instagram blijf je ook op de hoogte van de laatste blogs en nieuwtjes!