Tips: hoe maak je een indrukwekkend cv?

Terug naar overzicht

Een eerste indruk op je toekomstige werkgever maak je maar één keer. Een overtuigende sollicitatie begint met een goede motivatiebrief en een overzichtelijk cv. Op dit blog blijf je op de hoogte van allerlei carrièretips, tips op het gebied van solliciteren, je cv schrijven en sollicitatiebrieven. In dit artikel lees je hoe je stap voor stap een persoonlijk en indrukwekkend 'curriculum vitae' maakt.

Een goed cv maken: onze tips!

Je cv is een korte samenvatting van wie je bent, waar je goed in bent en wat je hebt gedaan. Spits je cv dan ook af op jouw persoonlijke kwaliteiten: heb je veel relevante werkervaring of mis je deze juist – maar heb je wel de juiste vaardigheden voor de baan? Of heb je een goede, relevante opleiding afgerond? Maak afhankelijk van jouw situatie een cv die gericht is op je werkervaring, opleiding of juist jouw vaardigheden.

Persoonlijk

Begin altijd met je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres en geboortedatum, maar ook je e-mailadres en telefonische gegevens: je moet natuurlijk goed bereikbaar kunnen zijn als je wordt uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. Je kunt dit verder personaliseren door middel van een korte samenvatting van wie je bent en een (pas)foto. Heb je een LinkedIn-profiel? Zet dan een linkje naar je profiel in je personalia.

Meest recente werkervaring eerst

Zet altijd je meest recente werkgever en baan bovenaan: deze is vaak ook het relevantst. Zet er een beschrijving van je werkzaamheden bij. Zijn er (bij)banen die minder goed aansluiten bij de vacature waar je op solliciteert? Deze kun je wél vermelden, maar de taakomschrijving van je functie is hierbij minder interessant voor de werkgever – tenzij je veel verantwoordelijkheid hebt gehad of concrete successen hebt behaald. Let op: je cv is niet de plek om uit te weiden over je motivatie, dit doe je in je sollicitatiebrief.Opleidingen en cursussen

Ben je net afgestudeerd en ben je op zoek naar een eerste stap in je loopbaan? Dan kun je wat meer nadruk op je opleiding leggen door deze bóven je werkervaring te plaatsen. Zet in de beschrijving wanneer je je diploma hebt behaald, welke cursussen/stages je hebt gevolgd en bijvoorbeeld welke minor je hebt gevolgd. Je kunt ook eventueel andere studiegerelateerde zaken aan je cv toevoegen zoals je afstudeeropdracht, bepaalde keuzevakken en meer.

Vaardigheden en competenties

Een onderdeel dat je kunt toevoegen in je cv zijn competenties en/of vaardigheden. Een paar voorbeelden van vaardigheden die je kunt benoemen: klantvriendelijkheid, commercieel inzicht, analytisch vermogen of goed kunnen organiseren. Deze competenties moet je kunnen onderbouwen, dus ondersteun deze met concrete voorbeelden in je sollicitatiebrief. Vergeet ook niet praktische vaardigheden te benoemen, zoals bepaalde computerprogramma’s en je talenkennis. Enne, ‘internetten’ is geen vaardigheid ;-)

Pas je cv aan!

Zorg ervoor dat je cv is aangepast aan de functie waarop je solliciteert. Reageer je op een commerciële functie? Dan kun je bij de functieomschrijvingen in je werkverleden iets meer nadruk leggen op commerciële werkzaamheden. Solliciteer je bij een bedrijf in de zorg, het onderwijs of bij de overheid? Dan kun je je sociale kanten van je vorige functies wat meer benadrukken.

Besteed zorg en aandacht aan je cv

Een slordig cv is gauw weggelegd. Zorg voor een netjes opgemaakt cv met duidelijke tussenkopjes, opsommingen en vooral: géén spelfouten! Laat je cv desnoods nakijken om dit te voorkomen. Een ‘gezellig’ cv met roze kleurtjes in lettertype Comic Sans MS? Liever niet. Sla je cv op in Word of als PDF en geef het bestand een duidelijke naam, bijvoorbeeld: cv – voornaam achternaam.

Zet je cv in de database van deBanenSite.nl

De ruim 18.000 opdrachtgevers van deBanenSite hebben toegang tot de cv-database, waardoor zij snel en gericht kunnen zoeken naar passende cv’s. Door deze te uploaden in de database, vergroot je jouw zichtbaarheid. Wil je meer weten over het plaatsen van jouw cv? Ga naar cv uploaden op de BanenSite.nl.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste adviezen op het gebied van solliciteren en carrière? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Vergeet deBanenSite ook niet te liken op Facebook, Twitter of Instagram voor tips, nieuwtjes en updates.